Reflexions sobre l’administració 2.0

Sobre OpenGov, administració 2.0. , etc
Algunes reflexions a partir de l’experiència de rodalia.info

Administració web 2.0.

Es parla molt d’aquest concepte però el 2.0. no és, o al menys no és només, tenir un compte de twitter i facebook i conversar amb la gent i tenir presència a les xarxes socials. El realment important és poder oferir serveis i dades que es puguin interconnectar amb altres sistemes, obrir les dades al domini públic.

Fractura digital a les administracions?

En el context actual la població general està més avançada en noves tecnologies que les administracions, el panorama ha canviat, fa uns quants anys les administracions tenien grans ordinadors i la població general no. Ara, al menys una part, la gent té connexió a internet al mòbil i fa servir xarxes per comunicar-se com twitter o altres, és a dir que, per primer vegada, hi ha una fractura digital entre l’administració i la població.

I és clar, comencen ha sorgir iniciatives per part de la gent

Que ha de fer l’administració?

Es tracta només d’una opinió personal
Però uns quants consells que podríem donar son:

- Fer servir els canals de comunicació 2.0. (twitter, facebook, twitter, youtube, etc). Presència a les xarxes socials. Aquest és el primer pas que s’acostuma a fer, però s’ha d’anar més enllà.
- Obrir les dades a tothom. Son dades públiques i per tant qualsevol persona hauria de tenir dret a consultar-les.
- Publicar les dades en formats standard (RSS, serveis web, etc)
- Donar suport a iniciatives d’empreses i particulars que puguin millorar la comunicació i els serveis de l’administració.

El primer pas seria disposar totes les dades subjectes en formats i estàndards oberts no-propietaris, i transformar les ja publicades en altres formats (impresos, analògics, etc.), en formats digitals oberts per a possibilitar la lectura i processament mecànics. Aquest pas sí estaria dins de l’àmbit de la interoperablitat, però en aquest context es tracta de disposar de les dades per a facilitar el seu ús tant fora de l’administració, per part de la ciutadania, entitats no governamentals i les empreses, com dins d’ella i entre les agències d’aquella.

No és només a EUA i l’administració Obama en la que es promou aquesta iniciativa, sinó que és una clara tendència a les democràcies occidentals a tots els nivells de les administracions públiques (http://data.gov.uk/, http://open.org.nz/ http://data.australia.gov.au/, http://www.opengov.se/, http://datakilder.no/, etc.) i ‘fins i tot’ a l’estat espanyol (http://www.abredatos.es/). El govern francès ja està desenvolupant, dins del “Plan de développement de l’économie numérique” presentat l’octubre de 2008, un portal únic d’accés a les dades públiques a http://francenumerique2012.fr/ (encara inoperant), i a EUA ja funciona , com la Open Government Data Initiative liderada per Microsoft (http://ogdisdk.cloudapp.net/).

Que pot fer la gent i les empreses amb aquestes dades?

Algunes idees:

- Visualitzacions per poder “digerir” dades que d’un altre manera son difícils d’interpretar.
(exemple anecdòtic de la cursa de la mercè)
- Oferir informació que pugui arribar a la població per canals diferents o personalitzats .
- En general deixar que la gent o les empreses puguin desenvolupar productes i serveis que poden ser útils per la ciutadania, i no només això sinó que beneficien a les administracions que no s’han de preocupar de desenvolupar aplicacions, sinó del que realment és la seva responsabilitat.

Però segur que ens sorprendrem del que es pot arribar a fer.

Programari lliure i dades lliures

El paral·lelisme entre el programari lliure i les dades lliures és evident. Si tothom està d’acord que obrir el programari és beneficiós per la millora de la qualitat, passa exactament el mateix amb les dades.

Dues cares de la mateixa moneda

Per una banda l’administració i per l’altra el gran públic, han de ser complementàries.
La responsabilitat de l’administració és fer bé la seva feina, és a dir, que els seus serveis funcionin bé i de manera eficient (entre altres coses), i per l’altra banda la població ha de tenir accés a la informació que generen les administracions. El que és important d’aquest esquema és que les dues parts es beneficien mútuament i surten reforçades. I encara estem lluny d’assolir aquest objectiu.
Molt del que hem parlat a banda de les administracions també afecta a les empreses, i els mitjans de comunicació, el que passa és que les administracions públiques tenen la obligació de fer-ho, per ser públiques i subvencionades per tothom, sempre respectant la privacitat és clar.

Serveis web d’empreses privades: Flickr, Google, Twitter…

Dins la seva estratègia empresarial hi ha l’oferir i facilitar a desenvolupadors els seus continguts perquè desenvolupin aplicacions. Ofereixen l’API (Application Program Interface) perquè puguin fer crides de manera senzilla a la seva base de dades. Bàsicament és obrir l’accés de les dades a tothom.
Això vol dir que a ells els surt rentable que la gent faci aplicacions basades en els seus continguts: expandeix el servei, dóna més visibilitat, l’afiança… Per què no ho fa l’administració?

Només a Twitter ja s’han creat més de 300.000 aplicacions fent servir la seva API, i més de 3/4 del seu tràfic és extern a la seva web.

Idea de mashup i de user generated content

Avui en dia hi ha infinitat de contingut generat per usuaris: el repte no és tant generar més contingut sinó ordenar i filtrar el que ja es va generant. D’aquesta manera es dóna valor al contingut que si no estés connectat a d’altres li mancaria context i, per tant, valor.

Referents

http://www.swisstrains.ch/
Visualització dels trens de la xarxa Suissa en temps real (simulat en base als horaris, es dóna per suposat que els trens suïssos són puntuals). Ara treballant en la versió “real”. Exemple de transparència.

Visualització Cursa de la Mercè 2009 (pimpampum)
http://www.pimpampum.net/labs/cursamerce/

Aquest projecte és una visualització (simulació) de les dades de la cursa de la Mercè 2009 sobre el mapa de Barcelona. L’ajuntament de Barcelona feia disponibles les dades a qualsevol persona a la següent adreça: http://www.bcn.es/cursamerce/ca/resultats.html
La visualització mostra el recorregut de tots els participants (aproximadament 8500) en temps accelerat, fent rollover sobre qualsevol d’ells es mostra la seva informació.

Metro de London
- Donen informació a la columna de la dreta sobre l’estat del servei:
http://www.tfl.gov.uk/modalpages/2625.aspx
- Tenen widgets amb la informació de l’estat del servei, les línies i planificador de trajecte:
http://www.tfl.gov.uk/widgets/?CMP=widget-banner&banner=ltn-rhs
- Freedom of information: http://www.tfl.gov.uk/foi/

http://www.mysociety.org/

Es una societat sense ànim de lucre que promou programari lliure
Sota el paraigües d’aquesta organització hi ha diversos projectes, entre els quals està fixmystreet.

“mySociety is a non-profit based on a charity.
mySociety is a community of volunteers and (paid) open source coders.
mySociety runs most of the best-known democracy and transparency websites in the UK, sites like TheyWorkForYou and WriteToThem (which way back in the dawn of time was called FaxYourMP).
mySociety is a not-for-profit company that builds websites of a democratic bent for other people, such as the No 10 Downing Street Petitions Website, for the Prime Minister’s Office. “

http://www.writetothem.com

http://www.fixmystreet.com/
“Report, view, or discuss local problems
(like graffiti, fly tipping, broken paving slabs, or street lighting)”
1500 incidencies en la darrera setmana de les quals moltes s’acaben arreglant
És un projecte de codi obert

Megafone.net. Antoni Abad

http://www.megafone.net

Des del 2003  Antoni Abad treballa en aquest projecte, anteriorment anomenat Zexe.net, amb la col.laboració de grups de persones “marginades” (prostitutes, gitanos, persones amb mobilitat reduida, etc…)
Encara que dins del plà artistic és una iniciativa que ens recorda molt aquests temes, i es sorprenentment similar a fixmystreet per exemple. L’antoni al seu projecte dona visibilitat a comunitats marginades, o que no tenen gaire ressó als mitjans, per poder-se expresar fent servir xarxes mòbils i publicar fotografies que es situen a sobre d’un mapa i que son obertes a tothom.

Directiva sobre la transparència i el govern obert (Open Government)

“My Administration is committed to creating an unprecedented level of openness in Government. We will work together to ensure the public trust and establish a system of transparency, public participation, and collaboration. Openness will strengthen our democracy and promote efficiency and effectiveness in Government.”
La meva administració es compromet a crear un nivell sense precedents d’obertura en el govern. Treballarem conjuntament per assegurar la confiança pública i establir un sistema de transparència, participació pública, i col.laboració. L’obertura enfortirà la nostra democràcia i promoure l’eficiència i l’eficàcia en el govern.

Open Government Iniciative
Declaracions de la iniciative OpenGov de l’administració Obama
http://www.whitehouse.gov/open

http://www.data.gov
Portal de l’administració nord-americana en què es publiquen en formats estàndards de dades procedents diferents agències governamentals.

Els 8 principis de l’ Open Government Data
http://resource.org/8_principles.html

Where to find open data in the web
http://www.readwriteweb.com/archives/where_to_find_open_data_on_the.php

Iniciatives

http://www.abredatos.es/

“pro bono publico” http://blog.probp.org/ és una associació d’euskadi oberta a tota la població que busca ajudar a la promoció i la difusió d’estàndards, dades i plataformes tecnològiques obertes entre les institucions públiques, són els organitzadors del concurs abredatos http://www.abredatos.es/
El Desafiament AbreDatos 2010 és un concurs de 48 hores que es celebra aquest cap de setmana, és a dir el 17 i 18 d’abril per al desenvolupament “exprés” de serveis tecnològics al ciutadà basats en l’ús de dades públiques.
Directori de fonts de dades públiques a l’estat Espanyol http://datospublicos.jottit.com/

API d’Idescat Institut d’Estadística de Catalunya

http://www.idescat.cat/api/
L’API de l’Idescat permet que programes de tercers puguin obtenir informació de l’Institut d’Estadística de Catalunya i integrar-la en altres serveis.

Open Government a la Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Open_government

Visualizar’09: Datos públicos, datos en público. MediaLab Prado, José Luis de Vicente

Programa per investigar les implicacions de la cultura de les dades obertes i lliures
http://medialab-prado.es/article/taller-seminario_visualizar09_datos_publicos_datos_en_publico
http://medialab-prado.es/article/convocatoria_de_proyectos__visualizar_09_datos_publicos_datos_en_publico#Visualizar09

Gencat 2.0: blocs, xarxes socials i altres eines. Jordi Graells, Cristina Ribas.

http://ow.ly/1ydXe

Autors: Roger Melcior @rogermelcior, Anna Fuster @tartanna , Daniel Julià @daniel_julià

amb aportacions de Jordi Vilanova @yuribcn

3 pensamientos en “Reflexions sobre l’administració 2.0

  1. Bon article. 100% d’acord amb el concepte d’obrir dades i deixar fer aplicacions …… si cal, però tenir mecanismes que permetin monitoritzar que es fà amb aquestes dades obertes , no per prohibir-ne el seu ús però si per tenir coneixement de què es fa amb elles i sobretot, verificar la seva veracitat.

  2. Pingback: ciudadanía y administración

  3. Bon apunt/post amb interessants idees a partir de la notícia d’obertura de dades de la Generalitat de Catalunya. Aquesta mesura és conseqüent amb altres actuacions de gencat: plataforma e-Catalunya per al treball col·laboratiu a l’Administració, publicació de la guia per a una presència homogènia a les xarxes socials… Esperem que entre tots sapiguem sapiguem trobar-ne bons usos ;-)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>